مینیسک زانو

 مینیسک زانو بافتی از جنس غضروف و به شکل C می باشد که به عنوان یک ضربه گیر بین استخوان های زانو و  و سر استخوان ران و درشت نی عمل می کند. پارگی مینیسک زانو از شایع ترین آسیب های زانو است. هرگاه فرد مجبور به چرخش با سرعت زانو خود شود امکان پارگی منیسک زانو وجود دارد  اگر وزن اضافی بر روی زانو اعمال شود نیز احتمال پارگی مینیسک زانو افزایش می یابد.

 علت پارگی منیسک زانو 

پارگی مینیسک زانو در حین انجام فعالیت هایی بروز می کند که باعث فشار مستقیم، چرخش یا پیچش زانو به سمت مینیسک زانو می شود. چرخش ناگهانی، چمباتمه زدن و بلند کردن وزنه می تواند باعث آسیب به منیسک زانو شود. برخی از ورزش هایی که افراد انجام می دهند احتمال ایجاد پارگی منیسک زانو را افزایش میدهند ورزش های همچون بسکتبال،فوتبال و تنیس. تحقیقات نشان داده است که پارگی مینیسک زانو در کودکان رو به افزایش است زیرا  کودکان در فعالیت‌های ورزشی نامناسب مشارکت می کنند. امکان آسیب زانو و افزایش سن کاهش می یابد و احتمال آسیب به منیسک زانو در بالای سی سال افزایش می یابد. بنابراین در سنین بالا به دلیل تخریب مینیسک زانو ممکن است حتی بدون آسیب فیزیکی و ایجاد سرعت و چرخش ناگهانی احتمال آسیب و پارگی منیسک زانو افزایش یابد. اگر زانوی فرد دردناک شده  باشد توانایی حرکت زانو وجود ندارد. اگر این درد چند روز طول بکشد از جمله اینکه فرد پس از یک سانحه  دچار پارگی مینیسک زانو می شود و به  متخصص زانو در تهران مراجعه می‌کند.

مینیسک زانو

 تشخیص پارگی مینیسک زانو

  از روش های مختلف می توان پارگی مینیسک زانو را تشخیص که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:

  • تصویر برداری MRI

در این روش با استفاده از میدان مغناطیسی تصاویری از مینیسک زانو و سایر بافت های زانو گرفته میشود. اطمینان کافی ایجاد نمیکند تنها می‌تواند وجود بافت های دیگر در کنار مینیسک زانو را که باعث خطا در تشخیص بهترین متخصص پا درد در تهران  میشود، تشخیص دهد. درصد اطمینان برآورد شده این روش از ۷۷ درصد اعلام شده است.

  • تصویر برداری اشعه ایکس

تشخیص مینیسک زانو زانو به وسیله تصویر برداری اشعه ایکس به خوبی مشخص نمی شود. در حقیقت تصویربرداری اشعه ایکس تنها می تواند آسیب های دیگری همچون آرتروز زانو که باعث رد شدن تشخیص پارگی مینیسک زانو میشود را مشخص کند‌.

 تصویربرداری با امواج صوتی

این روش برای تشخیص احتمال وجود سایر آسیب‌ها در زانو همچون پارگی رباط پا و رد احتمال پارگی مینیسک زانو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • آرتروسکوپی

در صورت عدم تشخیص علت بیماری از روش های دیگر از از روش آرتروسکوپی استفاده می کنیم در این روش شکاف کوچک در نزدیک زانو ایجاد می شود یک لوله که دوربین کوچک در آن وجود دارد وارد زانو می شود. پزشک با استفاده از آم بررسی زانو می پردازد.

 

مینیسک زانو

روش های درمانی برای پارگی مینیسک زانو 

درمان های مختلف با توجه به علت عارضه ی ایجاد شده برای درمان پارگی مینیسک زانو مورد استفاده قرار می‌گیرند، در ادامه روش های مختلفی که برای درمان پارگی مینیسک زانو مورد استفاده قرار می‌گیرند را معرفی میکنیم:

 فیزیوتراپی

فیزیوتراپی قبل از جراحی ترمیم مینیسک انجام می شود،به عنوان اولین مرحله درمان پارگی مینیسک زانو در نظر گرفته می‌شود و به مدت ۴ تا ۶ هفته توسط پزشک تجویز می‌شود. عضلات حمایت کننده و تقویت و کشیده می شوند. فیزیوتراپی باعث میشود که فرد به راحتی بتواند عملکرد و محدوده حرکت خود را بازسازی نماید. انجام تمرین های تجویز شده به وسیله یک فیزیوتراپیست بهترین راه برای یاد گیری صحیح و مطمئن تمرینات و حرکات کششی مخصوص پارگی مینیسک زانو می باشد . بسیار مهم است که شما تمرینات ویژه را کاملا به صورت دقیق انجام دهید تا زمانی که شما بهبود یابید فیزیوتراپیست برای پارگی مینیسک زانو ابتدا بر حرکات کششی آرام و سپس در همسترینگ،چهار سر زانو و چهار سر ران تمرکز دارد تا از آن حمایت کرده و از عدم تعادل عضله پیشگیری نماید. عدم تعادل می تواند به دلیل اصلاح  بیش از حد باعث ایجاد فشار بر زانو شود. با گذشت زمان و انجام حرکات تکراری به صورت پیوسته مفاصل ممکن است از جای خود خارج شده و تراز نباشند. اما بررسی‌ها نشان می‌دهند که تقویت عضلات ضعیف در پاها به ایجاد تعادل در وزن بدن به صورت یکسان کمک می‌کند و ثبات بیشتری ایجاد کرده و همچنین از درد پیشگیری می نماید.

 در طول دوران بهبودی به بیماری که دچار پارگی مینیسک زانو است توصیه می شود که از خم کردن زیاد از حد خود و چمباتمه خودداری کنید زیرا باعث تشدید علائم می‌شود. یکی از اهداف اولیه این است که بر بهبود محدوده حرکت بیمار کار شود و عضلات چهار سر ران تقویت گردد. انواع ورزش های مناسب برای پارگی مینیسک زانو تنها باید پس از تایید پزشکی انجام شوند زیرا انجام تمرینات نامناسب می‌تواند وضعیت بیماری شما را بدتر کند. در ادامه برخی از ورزش هایی که برای پارگی مینیسک زانو استفاده می باشند را معرفی میکنیم:

  • تمرینات عضله چهار سر ران

ورزش ایزومتریک است که عضلات جلوی را تقویت می‌کند؛ برای انجام این تمرین روی زمین بنشینید و پاها را به سمت جلوی خود دراز کنید در صورت تمایل می‌توانید روی زمین دراز بکشید روی سفت کردن و انقباض عضلات چهار سر ران خود تمرکز نمایید می توانید با تصور اینکه پشت زانو را روی سطح زمین فشار میده این کار را انجام دهید در این تمرین ۱۰ تا ۲۰ ثانیه به تو نگه دارید این کار را ده باره منقبض نگه دارید این کار را ۱۰ بار تکرار کنید.  ۳۰ ثانیه تا یک دقیقه استراحت نمایید سپس مراحل را دوباره تکرار کنید.

  • نیمه اسکوات 

از ورزش هایی است که می تواند عضلات چهار سر ران را تقویت نماید در حالی که به دیوار تکیه داده اید شانه های خود را به دیوار تکیه دهید باید  پاهای خود را به اندازه عرض شانه باز کنید پاها را به آرامی از هم کنید تا باسن به سمت زمین نزدیک شود در زاویه ۵۰ درجه که عضلات فشار احساس کردید بایستید. بیشتر از این حرکت و ادامه ندهید زیرا نباید پاها به سطح زمین موازی شود این کار فشار زیادی به آنها وارد می‌کند.‌ به مدت ۱۰ ثانیه در این حالت بمانید سپس به آرامی بدن خود را به حالت اولیه برگردانیم ۸ تا ۱۰ مرتبه کار را تکرار کنید و  ۳۰ ثانیه استراحت نمایید و دوباره مراحل را تکرار کنید.

مینیسک زانو

  • بلند کردن پاها به طور مستقیم 

ورزشکاران که می خواهند عضلات چهار سر ران و همسترینگ و عضلات پشت ران ها را تقویت و کشیده شود این تمرین را انجام می دهند.برای  انجام این تمرین روی زمین دراز بکشید در حالی که پای چپ را روی زمین قرار دهد و پای راست را مستقیم دراز کنید و پشت و لگن را در حالت خنثی قرار دهید. لگن  را به آرامی به سمت زمین فشار دهید تا از کمر حمایت کند. پای راست  را خم کرده و عضلات ران را سفت نمایید.  به آرامی و در یک حالت کنترل شده پای راست را از سطح زمین بلند کنید پای راست از زاویه ۴۵ درجه بالا بیاورید تا جایی که پای راست به  ارتفاع زانوی چپ برسد.  پای راست را پایین بیاورید ۲۵بار این کار را تکرار کنید.

  • فشار همسترینگ و پاشنه

 این تمرین باعث تقویت همسترینگ می‌شود و عضلات شکم را به چالش می کشد. برای انجام این تمرین به پشت دراز بکشید در حالی که زانوهای خود را خم کرده اید پای خود را روی زمین قرار دهید و کف پاها را خم کنید بنابراین فقط پاشنه پاها باید زمین را لمس کند. پاشنه پا را به زمین فشار دهید و به آرامی آنها در فاصله ۴ و ۶ سانتی متری دور از بدن قرار دهید و آنها را به حالت اولیه برگردانید. فشار تمرین را باید در ناحیه پشت ران خود احساس کنید این ورزش را ۸ تا ۱۰ بار تکرار کنید و سپس به مدت ۳۰ ثانیه استراحت کنید و دوباره این مراحل را تکرار کنید.

  • بلند کردن پاشنه در حالت ایستاده 

این تمرین عضلات پشت ساق پا و عضلات نعلی را تقویت می نماید این عضلات باهم ساق پا را تشکیل می دهند؛ پاها را به اندازه لگن از هم دور کنید دست ها را به آرامی روی یک صندلی یا کانتر قرار دهید. پاشنه پا را از زمین بلند کنید و روی سینه  قرار بگیرید، در این حالت بمانید و سپس به آرامی پاشنه پا را به سمت زمین برگردانید دو تا سه بار این حرکت را تکرار کنید و در هر ست ۸ تا ۱۰ مرتبه انجام دهید.

دکتر اسماعیل نوریمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر اسماعیل نوری

دانش آموخته دوره تخصص طب فیزیکی و توانبخشی در دانشگاه علوم پزشکی ایران، با 18 سال تجربه بالینی و مطب

1 نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *