نویسنده: دکتر اسماعیل نوری

پا درد

پا درد یک درد آزاردهنده و ناتون کننده است که می تواند بصورت درد پاشنه، درد کف پا و درد انگشتان بروز نماید. علل پا درد می‌تواند شامل مسائل مختلفی مانند التهاب فاسیای کف پا، التهاب تاندون آشیل، بونیون، نوروما و حتی کفش نامناسب یا فعالیت‌های با ضربه زیاد باشد. متخصص پا با شرح حال کامل و معاینه فیزیکی و ارزیابی جامع، علت درد پا را تشخیص داده و درمان مناسب پا درد را توصیه و تجویز می کند.

صرف نظر از علت اصلی، پا درد به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد تأثیرگذار است و انجام کارهای روزمره و فعالیت های بدنی را دشوار کند.

کفش

استفاده از اقدامات پیشگیرانه مانند کفش مناسب ، ورزش های کششی و تقویتی نیز می تواند نقشی حیاتی در کاهش خطر مشکلات مربوط به پا و ارتقای سلامت کلی پا داشته باشد. در ادامه مقاله با روش های درمان پا درد و علت آن شما را آشنا می کنیم.

علت درد پا

درد پا می تواند ناشی از شرایط مختلفی باشد، از جمله:

خار پاشنه/ فاسئیت کف پا / فاشئیت کف پاپا درد

خار پاشنه یا فاسئیت کف پا یک بیماری است که شامل التهاب فاسیای کف پا است، یک نوار ضخیم از بافت که استخوان پاشنه را به انگشتان پا متصل می کند.

علت خار پاشنه یا فاسئیت کف پا همیشه مشخص نیست، اما برخی از عوامل رایجی که می توانند در ایجاد آن نقش داشته باشند عبارتند از:

– استفاده بیش از حد یا فشار مکرر روی فاسیای کف پا، مانند دویدن یا ایستادن برای مدت طولانی
– اضافه وزن یا چاقی که فشار مضاعفی به پا وارد می کند
– کفش با تکیه گاه یا بالشتک ناکافی
– داشتن ماهیچه های سفت ساق پا یا تاندون آشیل که می تواند بر نحوه حرکت پا تأثیر بگذارد و فشار روی فاسیای کف پا را افزایش دهد.
– داشتن قوس بلند کف پا یا صافی کف پا که می تواند مکانیک پا را تغییر دهد و منجر به فشار بیش از حد بر روی فاسیای کف پا شود.

تقریباً 50 درصد از بیماران مبتلا به این بیماری، خار پاشنه پا نیز دارند، اما خار علت آن نیست.

علائم خار پاشنه یا فاسئیت کف پا درد در قسمت پایین پا، اطراف پاشنه و قوس کف پا است. اگر بعد از خواب یا استراحت شروع به راه رفتن می کنید، درد بسیار شدیدتر است. درد در حین ورزش بهتر می شود، اما پس از استراحت عود می کند.

درمان خار پاشنه یا فاسئیت کف پا معمولاً شامل ترکیبی از استراحت، یخ، کشش و داروهای ضد التهابی بدون نسخه است. در موارد شدیدتر، اگر شرایط به درمان محافظه کارانه پاسخ ندهد، تزریق پاشنه، فیزیوتراپی یا حتی جراحی ممکن است توصیه شود.

هالوکس والگوس/قوز شست/ بونیونپا درد

هالوکس والگوس یا قوز شست یک ناهنجاری شایع پا است که با انحراف انگشت شست پا به بیرون مشخص می شود.  اغلب یک برجستگی استخوانی در پایه انگشت شست پا وجود دارد. این وضعیت منجر به ناراحتی، مشکل کفش مناسب و افزایش خطر ابتلا به سایر مشکلات پا شود.

علت هالوکس والگوس چند عاملی است و استعداد ژنتیکی، عوامل بیومکانیکی و کفش های نامناسب یا پاشنه بلند در ایجاد آن نقش دارد.

  • برجستگی در کنار انگشت شست پا ممکن است یک بونیون باشد. این وضعیت که در آن انگشت شست پا به سمت انگشتان دیگر خم می شود، می تواند راه رفتن را دردناک کند. ممکن است باعث التهاب و سوزش انگشت شست پا و انگشت دوم شود.
  • بونیون ممکن است نتیجه مشکل ساختار پا بصورت ارثی باشد که کفش های تنگ یا نامناسب یا ایستادن بیش از حد ممکن است باعث تشدید آن شود.

درمان هالوکس والگوس شامل استفاده از کفش های مناسب، ارتز و فیزیوتراپی است. در موارد شدیدتر ممکن است به عمل هالوکس والگوس برای تنظیم مجدد مفصل و کاهش علائم نیاز داشته باشد. تشخیص زودهنگام و مدیریت هالوکس والگوس برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر و عوارض مرتبط بسیار مهم است.

کفش های مناسب و مسکن های معمولی ممکن است راه حل ساده ای برای کمک به بونیون باشند یا ممکن است به مشاوره و درمان متخصص پا نیاز باشد.

انگشت چکشی/ انگشت چنگالی/ انگشت پتکیپا درد

بدشکلی های مختلفی بر انگشتان پا تاثیر می گذارند برخی از نمونه های رایج تغییر شکل انگشتان پا عبارتند از:
1. انگشت چکشی – تغییر شکل خم شدن یا پیچ خوردگی در مفصل میانی انگشت پا که باعث خم شدن آن به سمت پایین می شود.
2. انگشت چنگالی – وضعیتی که در آن انگشتان پا در مفاصل میانی و انتهایی خم می شوند و ظاهری پنجه مانند به آنها می دهد.
3. انگشت پتکی – تغییر شکلی که در آن مفصل انتهایی انگشت پا به سمت پایین خم می شود.

این ناهنجاری‌ها می‌توانند از بدو تولد وجود داشته باشند (مادرزادی) یا در طول زمان به دلیل عواملی مانند ژنتیک، کفش نامناسب، آسیب یا شرایط پزشکی زمینه‌ای مانند آرتریت ایجاد شوند. آنها می توانند منجر به درد، مشکل در پوشیدن کفش و سایر مشکلات پا در صورت عدم درمان شوند. گزینه های درمانی ممکن است شامل کفش های حمایتی، آتل بندی، فیزیوتراپی یا در برخی موارد جراحی باشد.

مورتون نوروما

پا درد

نوروم مورتون یا مورتون نوروما عارضه‌ای است که بر اعصاب بین انگشتان پا، معمولاً بین انگشتان سوم و چهارم تأثیر می‌گذارد. این یک ضخیم شدن یا بزرگ شدن بافت عصبی است که می تواند باعث درد، سوزش، بی حسی یا سوزن سوزن شدن در ناحیه آسیب دیده شود.

به علت ضخیم شدن یا بزرگ شدن بافت عصبی آن ناحیه ایجاد می شود. علائم اصلی درد، سوزش، بی حسی یا گزگز در ناحیه آسیب دیده بین انگشتان پا است. علائم دیگر شامل احساس وجود سنگریزه یا توده در کفش و زیر پا، سوزن سوزن شدن، سوزش یا بی حسی است. این بیماری به نام پزشکی که اولین بار آن را توصیف کرده است، “نوروم مورتون” نامیده می شود.

به طور خلاصه، نوروم مورتون یک بیماری دردناک پا است که به دلیل ضخیم شدن عصب بین انگشتان پا ایجاد می شود که منجر به ناراحتی و تغییر حس در آن قسمت از پا می شود. این یک مشکل نسبتا شایع پا است که اغلب با اقدامات محافظه کارانه قابل درمان است.

درد زیر پنجه پا یا متاتارسالژیپا درد

متاتارسالژی یک بیماری شایع پا است که باعث ایجاد درد در زیر پنجه پا، به‌ویژه در ناحیه استخوان‌های متاتارسال (استخوان‌های بلند در قسمت جلویی پا) می‌شود.

یکی از دلایل اصلی متاتارسالژی، اعمال مکرر نیروی متمرکز بر روی جلوی پا در حین راه رفتن یا فعالیت های دیگر است. این بارگذاری یا فشار مکرر روی سرهای متاتارس می تواند منجر به درد و ناراحتی در آن ناحیه از پا شود.

برخی از علل شایع متاتارسالژی عبارتند از: پوشیدن کفش های نامناسب، فعالیت های شدید مانند دویدن یا پریدن، ایستادن یا راه رفتن بیش از حد روی سطوح سخت و برخی ناهنجاری های پا مانند قوس های بلند یا بونیون ها. عوامل دیگری مانند چاقی، سن و برخی شرایط پزشکی مانند آرتریت نیز می‌توانند در ایجاد متاتارسالژی نقش داشته باشند.

به عبارت دیگر، متاتارسالژی وضعیتی است که در آن فشار و نیروی مکرر یا مکرر روی قسمت جلویی پا، به‌ویژه استخوان‌های زیر پنجه پا وارد می‌شود که می‌تواند منجر به درد و ناراحتی برای بیمار شود.

به طور خلاصه، متاتارسالژی یک علامت با علل بالقوه متعدد است و یک ارزیابی جامع برای تعیین مشکل زمینه‌ای و راهنمایی درمان مناسب، شروع با رویکردهای غیرجراحی قبل از در نظر گرفتن جراحی در صورت نیاز، ضروری است.

کفش‌های مناسب، ارتز، استراحت و تمرینات کششی اغلب برای کمک به مدیریت و کاهش علائم متاتارسالژیا توصیه می‌شوند.

تاندونیت پاپا درد

تاندونیت پا (تاندونیت) زمانی است که یک تاندون در پای شما ملتهب یا تحریک می شود. تاندون ها بافت های سختی هستند که ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کنند. این وضعیت اغلب به دلیل استفاده بیش از حد یا آسیب دیدگی ایجاد می شود.

انواع مختلفی از تاندونیت پا وجود دارد که هر کدام روی تاندون خاصی در پای شما تاثیر می گذارد:

1. التهاب تاندون آشیل: التهاب تاندونی که ماهیچه ساق پا را به استخوان پاشنه متصل می کند. این قوی ترین تاندون بدن شما است و برای فعالیت هایی مانند دویدن و پریدن ضروری است.

2. تاندونیت اکستانسور: تحریک تاندونی که در امتداد جلو پای شما قرار دارد و استخوان های پای شما را به انگشتان پا متصل می کند.

3. تاندونیت پرونئال: التهاب در تاندون هایی که در امتداد استخوان خارجی مچ پا قرار دارند و برای ثبات به قسمت میانی پا و قوس شما متصل می شوند.

4. تاندونیت تیبیا خلفی: تاندونی را که عضله ساق پا را به استخوان های داخل پای شما پیوند می دهد، تحت تاثیر قرار می دهد و از قوس پای شما پشتیبانی می کند.

پیچ خوردگی پاپا درد

کشیدگی و رگ به رگ شدن پا صدمات شایعی هستند که می توانند در حین فعالیت های فیزیکی یا تصادفات رخ دهند. رگ به رگ شدن معمولاً شامل کشش یا پارگی رباط ها است که نوارهای قوی بافتی هستند که استخوان ها را به یکدیگر متصل می کنند، در حالی که کشیدگی شامل کشش یا پارگی ماهیچه ها یا تاندون ها است. این آسیب ها می توانند باعث درد، تورم و محدودیت حرکتی در پای آسیب دیده شوند. به دنبال مراقبت های پزشکی برای تشخیص دقیق و درمان مناسب برای ارتقاء بهبود و جلوگیری از عوارض بیشتر مهم است.

برخی از شایع ترین علل پیچ خوردگی و کشیدگی پا عبارتند از:
1. استفاده بیش از حد یا استرس مکرر روی پا
2. چرخیدن پا در حین فعالیت بدنی
3. فرود نادرست هنگام دویدن یا پریدن
4. پوشیدن کفش نامناسب
5. تصادف یا سقوط
این آسیب ها بسته به میزان آسیب می توانند از خفیف تا شدید متغیر باشند. برای کمک به کاهش درد و تورم، استراحت، یخ گذاشتن، بانداژ فشاری و بالا بردن پا بسیار مهم است. در موارد شدیدتر، درمان دارویی ممکن است ضروری باشد.

شکستگی استرسی استخوانپا درد

به شکستگی استرسی، شکستگی مویی نیز می‌گویند. شکستگی استرسی در پا معمولاً به صورت یک ترک کوچک استخوان ظاهر می‌شود که اغلب به دلیل نیروی مکرر یا استفاده بیش از حد است.
این یک آسیب مکرر در ورزشکاران، به ویژه دوندگان، رقصندگان و اعضای نظامی است. علائم ممکن است شامل درد در حین فعالیت های تحمل وزن، تورم، حساسیت به لمس و کبودی احتمالی باشد.
پیگیری پزشکی در هنگام مشکوک شدن به شکستگی ناشی از استرس برای جلوگیری از آسیب بیشتر و تسهیل درمان مناسب بسیار مهم است.

استخوان های پا و ساق پا به دلیل نیروهای مکرری که در حین فعالیت هایی مانند راه رفتن، دویدن و پریدن تحمل می کنند، به ویژه در معرض شکستگی های استرسی هستند.
شکستگی‌های استرسی در پا بیشتر در استخوان‌های کف پا(متاتارس) دیده می‌شوند، اما می‌توانند در نواحی دیگری مانند پاشنه پا، استخوان نازک نی، تالوس، سزاموئید و استخوان ناویکولار نیز رخ دهند.

برای تشخیص شکستگی استرسی ، دکتر پا به قسمت خارجی پای شما فشار وارد می کند و از شما می پرسد که آیا درد دارد یا خیر. آنها همچنین ممکن است از تست های تصویربرداری برای مشاهده بهتر پای شما استفاده کنند. این تست ها عبارتند از:

سی تی اسکن
اشعه ایکس
اسکن استخوان

درمان شکستگی استرسی پا معمولاً شامل استراحت، یخ، فشرده سازی و بالا بردن (پروتکل RICE) است. در برخی موارد، کفش پیاده روی یا عصا ممکن است برای کاهش تحمل وزن در پای آسیب دیده توصیه شود. تمرینات فیزیوتراپی برای بهبود قدرت و انعطاف پذیری در پا و مچ پا نیز ممکن است به بهبودی کمک کند. پیروی از راهنمایی های یک متخصص پا برای اطمینان از بهبودی مناسب و جلوگیری از آسیب بیشتر ضروری است.

آرتروز پاپا درد

استئوآرتریت (OA) شایع ترین نوع آرتریت است که به عنوان بیماری مفصلی دژنراتیو یا آرتریت ساییدگی نیز شناخته می شود. در استئوآرتریت، غضروف محافظ در مفاصل به مرور زمان از بین می‌رود و باعث ساییدگی استخوان‌ها روی یکدیگر و ایجاد درد و علائم مفصلی می‌شود. معمولاً مفاصل تحمل کننده وزن مانند زانو، لگن و مچ پا را تحت تأثیر قرار می دهد.

استئوآرتریت پا عمدتاً روی مفصل شست پا تأثیر می گذارد، اما می تواند در قسمت میانی پا و مچ پا نیز رخ دهد. برخی از انواع پا، مانند کف پای صاف، به دلیل ساختاری که دارند، بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند.

آرتروز پا همچنین می تواند باعث هالوکس ریجیدوس شود، که برخی از آن را به عنوان شست سفت پا نیز یاد می کنند. هنگامی که هالوکس ریجیدوس رخ می دهد، مفصل پایه شست پا انعطاف ناپذیر می شود و در نهایت هنگام راه رفتن یا ایستادن باعث درد می شود.

علائم آرتروز پا می تواند متفاوت باشد، اما ممکن است شامل انگشتان خمیده، بونیون، سفتی مفاصل، درد، خار استخوان و مشکل در راه رفتن باشد. این عارضه اغلب به دلیل ساییدگی و پارگی غضروف، آسیب‌دیدگی یا مکانیک غیرطبیعی پا مانند صافی کف پا یا قوس‌های بلند ایجاد می‌شود.

تشخیص شامل بررسی علائم، انجام عکسبرداری با اشعه ایکس و ارزیابی تحرک و تورم توسط جراح پا و مچ پا است. گزینه های درمانی از داروهای تسکین دهنده درد و قرار دادن کفش تا جراحی مانند دبریدمان آرتروسکوپی، آرترودز یا آرتروپلاستی برای موارد شدید متغیر است. فیزیوتراپی و تغییرات سبک زندگی مانند ورزش نیز توصیه می شود.

هالوکس ریجیدوسپا درد

اگر آرتروز در پاها درمان نشود، غضروف می تواند به طور کامل از بین برود. این ممکن است باعث شود استخوان های پای شما به هم متصل شود یا جوش بخورد. هنگامی که این اتفاق در انگشت شست پا رخ می دهد، به آن هالوکس ریجیدوس می گویند.
این می تواند حرکت شست پا را دشوارتر کند و ممکن است در راه رفتن دچار مشکل شوید. گاهی اوقات ممکن است رشد استخوانی در بالای انگشت ظاهر شود.

سزاموئیدیت

سزاموئیدیت نوعی التهاب استخوانی پا است که باعث درد می شود. سزاموئیدها استخوان‌هایی در پای شما هستند که در میان تاندون‌های پا قرار دارند و به خم شدن انگشت شست پا کمک می‌کنند.

سزاموئیدیت زمانی اتفاق می‌افتد که سزاموئیدها آسیب دیده یا ملتهب می‌شوند، اغلب پس از فعالیت‌های خاصی مانند شرکت در باله یا بازی بیسبال.پا درد

سزاموئیدیت در پا معمولاً به صورت درد مبهم و مزمن زیر مفصل شست پا ظاهر می شود.

استراحت دادن به پاها، استفاده از گرما یا یخ، مصرف مسکن‌ها یا امتحان بانداژ فشاری ممکن است درمان‌های اولیه برای این بیماری باشد. همچنین ممکن است طبق راهنمایی پزشک پا به درمان های دیگری نیاز باشد.

گیر افتادن عصب در پا

گیر افتادن عصب در پا می تواند باعث درد، بی حسی، گزگز و ضعف شود. زمانی اتفاق می‌افتد که یک عصب در پا فشرده یا به دام می‌افتد، اغلب به دلیل استرس مکرر، آسیب یا مسائل ساختاری. انواع متداول گیر افتادن عصب در پا عبارتند از نوروم مورتون، سندرم تونل تارسال . علائم ممکن است بسته به عصب خاص آسیب دیده و شدت فشرده سازی متفاوت باشد. درمان ممکن است شامل استراحت، فیزیوتراپی، ارتز، داروها یا در موارد شدید جراحی باشد. اگر درد مداوم پا یا علائم گیر افتادن عصب را تجربه می کنید، مهم است که به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

سندرم تونل تارسالپا درد

سندرم تونل تارسال (TTS) وضعیتی است که در آن عصب تیبیال در مچ پا آسیب دیده یا فشرده می شود. این عصب از گذرگاهی به نام تونل تارسال می گذرد که از استخوان ها و رباط ها ساخته شده است. افراد مبتلا به TTS ممکن است درد، سوزن سوزن شدن، بی حسی یا ضعف در پاهای خود را تجربه کنند که اغلب به دلیل استفاده بیش از حد یا برخی از شرایط پا مانند صافی کف پا یا قوس بلند کف پا است. علل می تواند شامل صدمات، رشد نامنظم یا شرایط سیستمیک مانند دیابت باشد.

علائم سندرم تونل تارسال شامل درد در مچ پا یا پایین پا، احساس سوزش، بی حسی، گزگز و ضعف در عضلات پا است. تشخیص شامل توصیف علائم به متخصص پا ، معاینه فیزیکی و معایناتی مانند آزمایش تینل، نوار عصب و عضله یا MRI است.

درمان سندرم تونل تارسال می تواند شامل استراحت، یخ، فشرده سازی، بالا بردن سطح، مسکن ها، بریس ها، ارتز، فیزیوتراپی و تزریق استروئید باشد. هدف این درمان ها کاهش درد، التهاب و بهبود کارکرد عصب است.

سیاتیکپا درد و سیاتیک

سیاتیک یک بیماری شایع است که همچنین به عنوان درد ریشه عصبی یا درد رادیکولار شناخته می شود. این درد با درد در پا مشخص می شود، اگرچه منبع درد معمولاً در قسمت پایین کمر است. عصب سیاتیک از قسمت تحتانی کمر منشا می گیرد و از پشت ساق پا تا پائین حرکت می کند.

این نوع درد معمولاً به دلیل فشرده شدن یا تحریک عصب سیاتیک، بزرگترین عصب بدن، در قسمت تحتانی کمر ایجاد می‌شود.

در سیاتیک اغلب درد از کمر به پاها منتشر می شود، اثرات آن می تواند به پاها نیز گسترش یابد. علائم شایع مرتبط با پا عبارتند از: بی حسی یا گزگز در انگشتان پا یا کف پا، و همچنین احساس ضعف یا سنگینی در پاها.

نقرسپا درد / نقرس

نقرس وضعیتی است که اغلب پاها، به خصوص انگشت شست پا را تحت تاثیر قرار می دهد، زیرا اسید اوریک در مفصل رسوب می کند و موجب درد و التهاب می شود. ناحیه آسیب ممکن است بسیار دردناک باشد. برخی درد را اینگونه توصیف می کنند که احساس می کنند پای آنها در حال سوختن است. نقرس در پا نوعی آرتریت است که به طور معمول مفصل در پایه شست پا را تحت تاثیر قرار می دهد.

علائم نقرس در پا ممکن است شامل درد شدید، تورم، قرمزی و حساسیت در مفصل آسیب دیده باشد. درد اغلب به صورت ناگهانی و شدید همراه با احساس گرما یا ضربان در ناحیه توصیف می شود. در برخی موارد، پوست روی مفصل ممکن است قرمز و سفت به نظر برسد. شعله ور شدن نقرس در پا می تواند در اثر برخی از غذاهای پر پورین، مصرف الکل، کم آبی بدن یا استرس ایجاد شود.

نقرس می تواند به دلایل زیادی، مانند خوردن برخی غذاها، تشدید شود و بیشتر در مردان بین 40 تا 50 سال و در زنان یائسه رخ می دهد. ممکن است نقرس را تجربه کرده باشید که می آید و می رود یا به مرور زمان به نقرس مزمن تبدیل می شود و به مفاصل آسیب می رساند.

در صورت عدم درمان، نقرس در پا می تواند منجر به آسیب بیشتر مفصل و عوارض شود. درمان معمولاً شامل دارو برای مدیریت درد و التهاب و همچنین تغییر شیوه زندگی برای کاهش شعله‌ور شدن است. مهم است که برای تشخیص دقیق و برنامه درمانی شخصی با دکتر متخصص مشورت کنید.

نوروپاتی دیابتیپا درد در دیابت

نظارت بر پاها از نظر تغییرات، بخش مهمی از مدیریت دیابت است. این به این دلیل است که ممکن است نوروپاتی دیابتی به اعصاب به دلیل قند خون بالا آسیب برساند.

ممکن است علائمی مانند سوزن سوزن سوزن شدن یا سایر علائم مانند از دست دادن احساس یا حساسیت در پاها یا مشکلات راه رفتن ایجاد شود.

اگر دیابت دارید، در صورت بروز این علائم باید فوراً به پزشک خود مراجعه کنید زیرا ممکن است منجر به عوارضی مانند عفونت و آسیب شود که ممکن است منجر به قطع عضو شود.

حفظ سطح قند خون مناسب به کاهش خطر نوروپاتی دیابتی کمک می کند

 نواحی شایع پا درد

درد کف پاپا درد و درد کف پا

فاسئیت کف پا: این بیماری شایع با التهاب بافت (فاشیای پلانتار) که در امتداد کف پای شما قرار دارد مشخص می شود.

متاتارسالژی: این بیماری باعث درد و التهاب در ناحیه کف پا می شود که اغلب به دلیل فشار بیش از حد بر استخوان های متاتارس است.

نوروپاتی: این بیماری شامل آسیب به اعصاب پا می شود که منجر به درد، گزگز و بی حسی در پایین پا می شود.

شکستگی‌های استرسی: این ترک‌های کوچک در استخوان‌های پا می‌توانند باعث درد قابل‌توجهی شوند، به خصوص در فعالیت‌های تحمل وزن.

کف پای صاف یک بیماری شایع است که می تواند منجر به درد و ناراحتی در کف پا شود.

درد در قسمت بیرونی پاپا درد

پیچ خوردگی مچ پا
پیچ خوردگی مچ پا یک آسیب رباط در پا، بدون دررفتگی یا شکستگی است. این یکی از دلایل اصلی درد جانبی ساق پا است که 85 درصد موارد منجر به چنین دردهایی می شود.
آرتروز
آرتریت وضعیتی است که وقتی مفصل پا را تحت تاثیر قرار می دهد باعث درد پا می شود. آرتریت روماتوئید شایع ترین نوع است.

تاندونیت پرونئال
تاندونیت پرونئال از فشار مکرر روی تاندون های پرونئال ظاهر می شود. این تاندون ها از پشت ساق تا لبه بیرونی مچ پا امتداد دارند و در نقاط مختلف پای جانبی به هم متصل می شوند.
این وضعیت منجر به تورم یا التهاب تاندون های پرونئال می شود و باعث ایجاد درد در سمت جانبی پا و پاشنه می شود.
دویدن بیش از حد یا قرار گرفتن غیر طبیعی پا می تواند باعث ایجاد تاندونیت پرونئال شود. همچنین ممکن است به دنبال پیچ خوردگی مچ پا باشد.

– اختلال عملکرد تاندون تیبیال خلفی (PTTD)
– شکستگی استرسی
– شکستگی جونز

سندرم کوبوئید: سندرم کوبوئید دررفتگی جزئی یکی از استخوان های جانبی پا است که به نام استخوان مکعبی شناخته می شود. این آسیب ممکن است به دلیل کشش بیش از حد یا وزن زیاد روی استخوان رخ دهد.
این سندروم معمولاً زمانی رخ می‌دهد که فرد بیش از حد ورزش و فعالیت بدنی انجام می‌دهد، بدون اینکه زمان ریکاوری بین جلسات تمرینی وجود داشته باشد. گاهی اوقات، پوشیدن کفش های تنگ نیز می تواند باعث سندرم مکعب شود.
سندرم کوبوئید یک علت غیر معمول درد جانبی پا است که اغلب تشخیص داده نمی شود. می تواند علائم طولانی مدتی مانند درد، ضعف و حساسیت ایجاد کند.

همچنین می توانید نوشته مرتبط در خصوص درد ساق پا را در این سایت مطالعه نمایید.

درد پاشنه پاپا درد

فاشئیت کف پا یکی از علل شایع درد پاشنه پا است. زمانی اتفاق می افتد که نوار بافتی که در امتداد کف پای شما قرار دارد ملتهب می شود. این عارضه اغلب با درد خنجری در نزدیکی پاشنه پا مشخص می شود، به ویژه در هنگام ایستادن یا راه رفتن پس از دوره های استراحت. سایر علل بالقوه درد پاشنه شامل التهاب تاندون آشیل، بورسیت پاشنه پا، شکستگی استرسی و آرتریت است.

درد عصبی پا

این درد ممکن است مانند احساس سوزش، گزگز یا شوک الکتریکی باشد. درد عصبی در پای شما می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:

  • سندرم سوزش پا

سندرم سوزش پا مجموعه ای از علائم است که در آن پاهای شما اغلب به طور ناخوشایندی داغ و دردناک می شوند. این بیماری که به عنوان سندرم گریرسون-گوپالان نیز شناخته می شود، علل بالقوه زیادی دارد. درمان بستگی به علل یا شرایط زمینه ای دارد.

  • نوروپاتی باکستر
  • سندرم تونل تارسال
  • نوروپاتی محیطی
  • سیاتیک
  • نوروپاتی مرتبط با دیابت

آسیب پا

ترومای پا و مچ پا شامل آسیب به استخوان‌ها، مفاصل و بافت‌های نرم (ماهیچه‌ها، رباط‌ها و تاندون‌ها) مچ پا و پا می‌شود. این آسیب‌ها معمولاً ناگهانی هستند و می‌توانند جدی باشند و اغلب ناشی از سقوط یا برخورد در حین فعالیت‌های مختلف مانند ورزش یا تصادفات رانندگی هستند.

در آسیب های پا و مچ پا، استخوان ها و مفاصل ممکن است شکسته شوند و بافت ها کشیده یا پاره شوند. شکستگی استخوان می تواند کامل (شکسته شده به چند قطعه)، ناقص، جابجا شده (کاملا شکسته و نامرتب) یا باز (نفوذ از طریق پوست) باشد.

انواع مختلف ترومای پا و مچ پا عبارتند از:

شکستگی‌های استرسی : شکستگی‌های استخوانی ناشی از استرس مکرر ناشی از فعالیت‌هایی مانند ورزش‌های شدید، ورزش یا کار فیزیکی است. شکستگی‌های استرسی ناویکولار تارسال یک نوع شایع است که در استخوان ناویکولار تارسوس (استخوان‌های قسمت میانی و پشتی پا) رخ می‌دهد.
شکستگی جونز : شکستگی استخوان در قسمت خارجی پا (متاتارس پنجم).

پا درد

استخوان پاشنه: شکستگی استخوان پاشنه (کالکانئوس).
شکستگی مچ پا: از جمله شکستگی تالوس و شکستگی درشت نی در نزدیک مچ پا.
پیچ خوردگی مچ پا: آسیب به رباط های مچ پا.
آسیب های تاندون آشیل: آسیب به تاندون آشیل که در امتداد پشت مچ پا قرار دارد.
آسیب لیسفرانک : آسیب به مفاصل و/یا رباط های میانی پا.
دررفتگی مفصل: جدا شدن غیر طبیعی در مفصل که می تواند در مچ پا یا پا رخ دهد.

علائم، تشخیص و پیش آگهی
درد و تورم از علائم اولیه ضربه به پا و مچ پا هستند. در برخی موارد، درد می تواند باعث ایجاد شوک در بدن شود. شکستگی های باز منجر به زخم هایی می شود که ممکن است خونریزی کند.

اکثر آسیب‌های ضربه‌ای به پا و مچ پا نیاز به مراقبت فوری پزشکی در اورژانس یا کلینیک مراقبت‌های فوری دارند. یک پزشک یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و ممکن است برای ارزیابی آسیب و تعیین برنامه درمانی، عکس اشعه ایکس، ام آر آی یا سی تی اسکن را تجویز کند.

ترومای خفیف پا و مچ پا اغلب با درمان سریع و مناسب به طور موثر بهبود می یابد. آسیب های شدید نیز می توانند با یک برنامه توانبخشی شخصی به طور کامل بهبود یابند.

درد پا در شب

برای برخی افراد، پا درد فقط در شب یا زمانی که در خواب هستند رخ می دهد. این می تواند خواب را مختل کند و خواب با کیفیت بالا را دشوار کند.
1. التهاب فاسیای کف پا
بافتی که از جلوی پای شما، از طریق قوس پا تا پاشنه پا می گذرد، فاسیای پلانتار نامیده می شود. هنگامی که تحت فشار یا کشیده باشد، می تواند باعث درد و التهاب پا در شرایطی به نام فاسیای کف پا شود.
2. نوروم مورتون
نوروم مورتون یک وضعیت دردناک

است که در اثر نیشگون گرفتن یا التهاب اطراف اعصاب انگشتان پا ایجاد می شود. این نیشگون گرفتن می تواند منجر به احساس هایی مانند سوزش و درد تیراندازی شود.
درد با این وضعیت لزوماً در شب بدتر نیست. اما درد می تواند در طول روز ادامه داشته باشد، به خصوص زمانی که راه می روید یا به پاهای خود فشار می آورید.
3. بارداری
در دوران بارداری، بدن فرد کلسیم را به طور متفاوتی پردازش می کند. این تغییر در سطح کلسیم می تواند منجر به گرفتگی و حساسیت پا و پا شود.
چرا گرفتگی عضلات پا و پا در دوران بارداری شایع است؟
دلایل زیادی وجود دارد که زنان ممکن است در دوران بارداری دچار گرفتگی پا و پا شوند. یکی از دلایل می تواند تغییرات در سطح کلسیم باشد.

پا درد

4. دیابت
سطوح بالای قند خون می تواند به مرور زمان به سیستم عصبی مرکزی آسیب برساند. این شامل اعصاب پاهای شما نیز می شود.
با بدتر شدن آسیب، علائمی از جمله درد پا و گزگز می تواند بدتر شود.
5. فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که باعث درد و سفتی گسترده می شود. این شامل درد در پاها و سایر نواحی است که ممکن است اغلب فشار و استفاده بیش از حد را تجربه کنند.
در شب، سطوح پایین هورمون ضد التهابی کورتیزول ممکن است درد را بدتر کند.
6. اعصاب فشرده شده
فشرده شدن برخی از اعصاب در مچ پا می تواند باعث سندرم تونل تارسال شود. فشرده شدن عصب سیاتیک نیز می تواند باعث درد پا شود.
در هر دو مورد، فشار روی این اعصاب در شب بدتر می شود که منجر به افزایش درد می شود.
7. عوامل سبک زندگی
بسیاری از دردهای پا می تواند به چیزهایی مانند نحوه راه رفتن، نحوه نشستن و کفش هایی که می پوشید بازگردد.
8. آناتومی پا
برخی از افراد به دلیل ساختار پاهایشان، شب ها درد پا را بیشتر تجربه می کنند.
افراد با قوس بلند و آنهایی که کف پای صاف دارند بیشتر تحت تاثیر شرایطی هستند که می تواند منجر به درد پا شود.

تشخیص درد پاپا درد

متخصص پا در رویکرد تشخیصی درد پا پس از شرح حال کامل علائم و معاینه فیزیکی، ممکن است برای ارزیابی بیشتر علت اصلی درد پا، مطالعات تصویربرداری مانند اشعه ایکس، ام آر آی یا سی تی اسکن تجویز نماید. علاوه بر این، آزمایش‌های آزمایشگاهی، مانند آزمایش خون، ممکن است برای برخی شرایط پزشکی که می‌توانند به تشخیص کمک کنند، انجام شود.

گاهی اوقات تصویربرداری در تشخیص مفید است، از جمله اشعه ایکس، سی تی اسکن، اسکن MRI، سونوگرافی یا اسکن استخوان. ام آر آی بافت های نرم را بهتر از اشعه ایکس ساده نشان می دهد و برای نشان دادن رباط ها و عضلات مفید است. سونوگرافی غیر تهاجمی است و برای نشان دادن رباط ها و تاندون ها (از جمله تاندون آشیل)، اعصاب و فاسیای کف پا خوب است.

اسکن استخوان از ردیاب های رادیواکتیو تزریق شده به ورید استفاده می کند و می تواند تفاوت هایی را در متابولیسم استخوان (به نام نقاط داغ) نشان دهد. این باعث می شود آنها شکستگی های استرسی و همچنین سایر شکستگی ها را نشان دهند. از MRI ​​پا و مچ پا می توان برای نشان دادن تاندون ها، رباط ها و غضروف ها استفاده کرد.

درمان درد پاپا درد

درد پا اغلب با درمان‌های خانگی ساده مانند استراحت، یخ، بانداز فشاری و بالا بردن پا (RICE) قابل کاهش است. علاوه بر این، پوشیدن کفش‌های حمایتی و مناسب می‌تواند به جلوگیری از تحریک یا آسیب بیشتر به پاها کمک کند. تمرینات کششی، ماساژ پا، و داروهای مسکن بدون نسخه نیز ممکن است تسکین دهند. اگر درد پا ادامه یابد یا بدتر شود، مهم است که برای تشخیص و برنامه درمانی مناسب با یک دکتر پا مشورت کنید.

درمان درد پا به علت و شدت علائم بستگی دارد.
درمان های کلی و احتمالی درد پا عبارتند از:
ارتز یا بریس
تزریق استروئید یا کورتون

تجویز دارو
کفش های خاص
فیزیوتراپی
گچ یا آتل برای شکستگی استخوان
جراحی پا

درمان خانگی درد پا

کفشی بپوشید که مناسب پای شما باشد.
در صورت امکان پاهای خود را بالا نگه دارید.
برای کاهش درد یا تورم از کمپرس یخ استفاده کنید.
تا زمانی که احساس بهتری نداشته باشید از فعالیت هایی که باعث شعله ور شدن می شوند خودداری کنید.
مسکن های بدون نسخه (OTC) مانند استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف کنید.

پیشگیری از پا درد

ممکن است نتوانید به طور کلی از درد پا جلوگیری کنید، اما می توانید با پیروی از این دستورالعمل ها خطر ابتلا به آن را کاهش دهید:

کفش هایی بپوشید که دارای پنجه پهن و ساپورت قوس خوبی باشند.
همیشه قبل از ورزش، حرکات کششی انجام دهید.
اگر می دوید، کفش های ورزشی خود را اغلب تعویض کنید.
وزن سالم و مناسب داشته باشید.
از پزشک خود بخواهید حرکات ورزشی پا را به شما نشان دهد که می تواند نوع خاصی از درد پای شما را کاهش دهد.

سخن پایانی

اگرچه علل پا درد زیاد هست اما علل شایع آن خیلی زیاد نیست. از طرفی تشخیص درست و دقیق علت پا درد برای انتخاب بهترین درمان پا درد اهمیت اساسی دارد. دکتر متخصص پا با دانش و تجربه و رویکرد درمانی درست می تواند مشکلات پا را تشخیص داده و درمان نماید.

دکتر اسماعیل نوریمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر اسماعیل نوری

دانش آموخته دوره تخصص طب فیزیکی و توانبخشی در دانشگاه علوم پزشکی ایران، با 18 سال تجربه بالینی و مطب

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *