نویسنده: دکتر اسماعیل نوری


کلسیم یک ماده معدنی ضروری برای عملکردهای مختلف بدن از جمله سلامت قلب، ساختار استخوان، انقباض عضلانی و سیگنال دهی بیوشیمیایی است. کلسیم برای کانی سازی اسکلتی حیاتی است و بیش از 99 درصد آن به صورت هیدروکسی آپاتیت در استخوان ها ذخیره می شود.

در سرم خون Calcium به سه شکل وجود دارد: متصل به پروتئین، یونیزه (آزاد) و کمپلکس، که کلسیم آزاد 51 درصد را تشکیل می دهد و عملکردهای فیزیولوژیکی را تنظیم می کند. کلسیم یونیزه شده برای انقباض عضلانی در عضلات اسکلتی، صاف و قلبی ضروری است.
هموستاز Calcium توسط سه هورمون کلیدی تنظیم می شود :

هورمون پاراتیروئید (PTH)

ویتامین D3 

کلسی تونین

سطح کلسیم را می توان از طریق نمونه های خون یا ادرار اندازه گیری کرد.

کلسیم رژیم غذایی

– یک رژیم غذایی متعادل باید شامل 1000 میلی گرم Calcium در روز باشد.
– روده 200 تا 400 میلی گرم از این کلسیم را جذب می کند و بقیه آن از طریق مدفوع دفع می شود.
– هر گونه Calcium اضافی که جذب می شود، سپس در ادرار ترشح می شود.
قرص کلسیم در افراد مسن بطور رایج  مصرف مشود و اغلب با مکمل های ویتامین D برای کمک به حفظ توده استخوانی تجویز می شود.

کلسیم بدن انسان

کلسیم1. کلسیم پنجمین عنصر فراوان در بدن و کاتیون غالب (یون با بار مثبت) است.
2. بدن انسان 70 کیلوگرمی حاوی حدود 1 کیلوگرم یا 25 مول Calcium است.
3. تقریباً 99 درصد کلسیم بدن در اسکلت است که عمدتاً به صورت کریستال های خارج سلولی مشابه هیدروکسی آپاتیت است.
4. تنها حدود 1% کلسیم بدن در بافت های نرم و مایع خارج سلولی است که اکثریت آن در پلاسمای خون است.
5. در خون، حدود 50 درصد Calcium آزاد (یونیزه)، 40 درصد به پروتئین هایی مانند آلبومین و 10 درصد به آنیون های کوچک متصل است.

کمبود کلسیم

کلسیمگروه‌های خاصی از جمله کودکان/نوجوانان و بزرگسالان مسن‌تر نیاز بیشتری برای دریافت کلسیم کافی دارند. Calcium ناکافی می تواند منجر به بیماری هایی مانند پوکی استخوان، راشیتیسم و ​​استئومالاسی شود.

تحقیقات نشان می‌دهد که کلسیم برای سلامت استخوان‌ها مفید هست، احتمالاً بر خطر سرطان و بیماری قلبی تأثیر بگذارد و به طور بالقوه در پره اکلامپسی و مدیریت وزن نقش داشته باشد، اما تحقیقات بیشتری در بسیاری از زمینه‌ها مورد نیاز است.

اختلال در تنظیم Calcium می تواند نشان دهنده بیماری های مختلف باشد و عوارض جانبی ایجاد کند. این بخش چندین زمینه را مورد بحث قرار می دهد که در آن کلسیم با آسیب شناسی مرتبط است:

سلامت استخوان و پوکی استخوان
– پوکی استخوان بر تراکم و معدنی شدن استخوان تأثیر می گذارد و منجر به شکنندگی و شکستگی می شود.
– دریافت کافی کلسیم و ویتامین دی D از کودکی تا بزرگسالی به رسیدن به اوج توده استخوانی و تاخیر در از دست دادن استخوان کمک می کند.
– توصیه ها برای مکمل ها متفاوت است، برخی از دستورالعمل ها از آنها حمایت می کنند و برخی دیگر شواهد کافی را پیدا نمی کنند.

بدخیمی دستگاه گوارش
– کلسیم به صفرا و اسیدهای چرب متصل می شود و از دستگاه گوارش محافظت می کند.
– Calcium ممکن است از سرطان روده بزرگ جلوگیری کند، اما برای نتیجه گیری به آزمایشات بیشتری نیاز است.

کم کاری پاراتیروئید

– سطوح پایین هورمون پاراتیروئید (PTH) می تواند باعث هیپوکلسمی شود که علل زمینه ای مختلفی دارد.
– بیماران ممکن است به مکمل کلسیم و ویتامین D به ویژه پس از جراحی تیروئید نیاز داشته باشند.

اثرات بعد از زایمان
– مصرف مکمل ها در دوران بارداری برای جلوگیری از پره اکلامپسی و حمایت از رشد جفت توصیه می شود.
– هیپوکلسمی نوزادی به ویژه در نوزادان نارس ممکن است رخ دهد و نیاز به نظارت و درمان دارد.

بیماری مزمن کلیه
– اختلال در تنظیم کلسیم، فسفات و PTH می تواند منجر به عوارضی مانند کلسیفیکاسیون عروقی شود.
– بایندرهای فسفات( کاهنده فسفات) حاوی Calcium در این بیماران باید با احتیاط مصرف شود.

سنگ کلیه
– افزایش دفع کلسیم به تشکیل سنگ کلیه کمک می کند، اما کلسیم رژیم غذایی می تواند با اتصال به اگزالات این خطر را کاهش دهد.

منابع کلسیم

کلسیمکلسیم فراوان ترین ماده معدنی در بدن انسان است که عمدتاً در استخوان ها و دندان ها ذخیره می شود و نقشی حیاتی در یکپارچگی ساختاری و عملکردهای مختلف فیزیولوژیکی ایفا می کند.
مقدار توصیه شده رژیم غذایی (RDAs) برای Calcium بر اساس سن، جنس و مرحله زندگی متفاوت است، با توصیه های اخیر بسته به جمعیت شناسی بین 1000-1200 میلی گرم تعیین شده است.
منابع اصلی کلسیم در رژیم غذایی شامل محصولات لبنی، غذاهای غنی شده و برخی از سبزیجات سبز رنگ است. با این حال، جذب به طور گسترده ای بر اساس نوع غذا متفاوت است.
کمبود کلسیم می تواند منجر به مشکلات سلامتی مانند پوکی استخوان و راشیتیسم شود، به ویژه در گروه های در معرض خطر از جمله زنان یائسه و افرادی که از لبنیات اجتناب می کنند.

منابع غذایی کلسیم

– شیر، ماست و پنیر منابع غذایی اصلی کلسیم برای اکثر مردم  است.
– ساردین کنسرو شده و ماهی سالمون با استخوان نیز حاوی Calcium هستند.
– برخی سبزیجات مانند کلم پیچ، کلم بروکلی و کلم چینی (بوک چوی) حاوی کلسیم هستند.
– برخی از نوشیدنی ها مانند آب میوه، جایگزین های شیر (سویا، بادام) و برخی از توفو و غلات آماده غنی شده با Calcium
– بیشتر غلات مانند نان، پاستا و غلات غنی نشده مقادیر زیادی کلسیم ندارند.

مکمل های کلسیم

کربنات کلسیم و سیترات کلسیم که دو شکل اصلی هستند.

  • کربنات Calcium بهتر است با غذا مصرف شود.
  • سیترات Calcium با معده خالی یا پر به خوبی جذب می شود.
  • اشکال دیگر عبارتند از سولفات کلسیم ، آسکوربات Calcium ، هیدروکسی آپاتیت میکروکریستالی Calcium ، گلوکونات کلسیم ، لاکتات Calcium و فسفات کلسیم .

مصرف کلسیم

کلسیمدریافت کافیCalcium از منابع غذایی یا مکمل ها برای تغذیه در تمام گروه های سنی ضروری است.
کلسیم رژیم غذایی در سلامت استخوان و متابولیسم بسیار مهم است. در بیماران جوان، دریافت کافی ویتامین D و کلسیم برای رشد استخوانی کافی حیاتی است، که در حدود 30 سالگی کامل می شود. سلامت استخوان کافی خطر ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی های پاتولوژیک بعدی را در بزرگسالی کاهش می دهد.

مقدار روزانه 1300 میلی گرم  Calcium برای بزرگسالان و کودکان بالای 4 سال است. دریافت کلسیم کافی از طریق یک رژیم غذایی متعادل قابل دستیابی است.

مصرف مکمل Calcium

مکمل کلسیم زمانی نشان داده می شود که دریافت Calcium در رژیم غذایی ناکافی باشد، همانطور که تاریخچه رژیم غذایی مشخص می کند. دریافت کلسیم از طریق یک رژیم غذایی متعادل به طور کلی بر مکمل ترجیح داده می شود.

موارد مصرف مکمل Calcium شامل پوکی استخوان، استئومالاسی، راشیتیسم هیپوکلسمیک، هیپوپاراتیروئیدیسم و ​​هیپوکلسمی ناشی از بیماری مزمن کلیوی است. رایج ترین مصرف برای پیشگیری یا کند کردن پیشرفت پوکی استخوان است.

اشکال دارویی مکمل های Calcium

دو شکل خوراکی اولیه مکمل ها کربنات کلسیم و سیترات کلسیم هستند.

قرص کلسیم

  • کربنات کلسیم ارزان تر است و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. کربنات Calcium برای جذب کافی به محیط اسیدی معده نیاز دارد و باید با غذا مصرف شود.

کربنات Calcium یک نمک معدنی همه کاره است که در درجه اول برای درمان کمبود کلسیم، رفلاکس معده و بیماری مزمن کلیه استفاده می شود. به عنوان مکمل Calcium ، آنتی اسید و اتصال دهنده فسفات طبقه بندی می شود.

کربنات کلسیم همچنین با اگزالات در روده کوچک کلات می شود تا از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری کند.

سیترات Calcium

  • سیترات کلسیم به محیط اسیدی معده نیازی ندارد. نتایج چندین مطالعه نشان داده است که سیترات کلسیم در مقایسه با کربنات Calcium فراهمی زیستی قابل توجه بالاتری دارد. این افزایش قابلیت جذب در شرایطی که از طریق کاهش تولید اسید معده بر جذب Calcium تأثیر منفی می‌گذارد، مانند بیمارانی که بای پس معده Roux-en-Y دارند، سودمند است.

به توصیه انجمن غدد درون ریز بالینی آمریکا (AACE)، بیماران مبتلا به آکلریدریا، سابقه جراحی معده، یا دریافت کننده مهارکننده های پمپ پروتون(مثل امپرازول) یا مسدود کننده های گیرنده H2(مثل فاموتیدین) باید سیترات کلسیم به جای کربنات کلسیم مصرف نمایند.

  • برای به حداکثر رساندن جذب، مکمل‌های Calcium نباید از 500 میلی‌گرم کلسیم عنصری در هر دوز تجاوز کنند، زیرا راندمان جذب با مقادیر بالاتر کاهش می‌یابد.
  • سایر اشکال خوراکی Calcium ، اگرچه کمتر مورد استفاده قرار می گیرند، شامل فسفات کلسیم، لاکتات و گلوکونات هستند.
  • فرمولاسیون داخل وریدی (IV) کلسیم در دسترس است و برای اصلاح سریع کلسیم پایین سرم برای جلوگیری از تشنج، کزاز، یا آریتمی قلبی استفاده می شود.

گلوکونات کلسیم IV معمولاً برای اصلاح هیپوکلسمی حاد (Calcium تصحیح شده بیشتر از 7 میلی گرم در دسی لیتر) استفاده می شود. دوز IV کلسیم نیاز به مراقبت برای جلوگیری از اختلال عملکرد قلبی و ایست قلبی احتمالی دارد.

مصرف بیش از حد کلسیم

مصرف بیش از حد کلسیم می تواند منجر به خطرات سلامتی مانند هیپرکلسمی شود و ممکن است تحت شرایط خاص با افزایش خطر بیماری قلبی عروقی همراه باشد.
Calcium با چندین دارو از جمله آنتی اسیدها و داروهای تیروئید تداخل دارد و بر جذب و کارآیی آنها تأثیر می گذارد.
اتخاذ یک رژیم غذایی متعادل با Calcium کافی برای حفظ سلامت کلی و جلوگیری از شرایط مزمن مرتبط حیاتی است.

مصرف بیش از حد کلسیم می تواند عوارض جانبی داشته باشد. موسسه پزشکی آکادمی های ملی اعلام کرده است که مصرف روزانه 2000 میلی گرم Calcium یا بیشتر، خطر عوارض جانبی را افزایش می دهد.

  • اثرات نامطلوب مکمل های کلسیم عمدتاً گوارشی است، از جمله یبوست، سوء هاضمه، تهوع و استفراغ. خطر و شدت این عوارض جانبی با مصرف مکمل های Calcium همراه با غذا بهبود می یابد.
  • یکی دیگر از عوارض جانبی افزایش خطر سنگ کلیه است. قابل ذکر است که مصرف زیاد کلسیم در رژیم غذایی با افزایش بروز سنگ کلیه ارتباطی ندارد. با این حال، مکمل‌های کلسیم خوراکی این خطر را افزایش می‌دهند. علت این اثر متناقض هنوز هم موضوع بحث است.
  • نکته جالب دیگر در مورد مصرف زیاد Calcium ، نقش آن در تنظیم متابولیسم انرژی است. داده‌های بالینی و اپیدمیولوژیکی  نشان می‌دهد کاهش احتمال چاقی که با افزایش دریافت Calcium در رژیم غذایی مرتبط است. منابع لبنی کلسیم در مقایسه با منابع کلسیم مکمل اثر ضد چاقی را افزایش می‌دهند.
  • اگرچه بحث برانگیز است، اما یکی دیگر از عوارض جانبی بالقوه مصرف بیش از حد کلسیم، بدتر شدن بیماری قلبی عروقی است. بنیاد ملی پوکی استخوان بیان کرده است که شواهد قابل توجهی نشان می دهد که مصرف مقدار توصیه شده مکمل های Calcium هیچ خطری برای قلب ندارد.

تداخلات دارو با دارو

  •  سطح خونی دولوتگراویر با مکمل های کلسیم کاهش می یابد. دوزها باید حداقل 2 ساعت قبل یا 6 ساعت بعد از مصرف کلسیم از هم جدا شوند.
  • مکمل های کربنات کلسیم می توانند در جذب لووتیروکسین اختلال ایجاد کنند. به بیماران توصیه می شود این داروها را با فاصله حداقل 4 ساعت مصرف کنند.
  • استفاده طولانی مدت از لیتیوم ممکن است منجر به هیپرکلسمی شود و ترکیب دارو با مکمل های کلسیم می تواند خطر را افزایش دهد.
  • آنتی بیوتیک های کینولون، مانند سیپروفلوکساسین و موکسی فلوکساسین، در صورت مصرف همزمان با مکمل های کلسیم، باعث کاهش جذب می شوند. برای جلوگیری از تداخل، این آنتی بیوتیک ها 2 ساعت قبل یا بعد از مکمل های Calcium توصیه می شود.

داروهای نیازمند مصرف مکمل Calcium

داروهایی که نیاز به مصرف همزمان مکمل Calcium دارند عبارتند از:

  • ریفامپین (آنتی بیوتیک)
  • لوپ دیورتیک ها
  • داروهای ضد تشنج (فنی توئین و فنوباربیتال)
  • بیس فسفونات ها (آلندرونات، ایباندرونات، زولدرونیک اسید و ریزدرونات)
  • کلسی تونین
  • کلروکین
  • کورتیکواستروئیدها
  • پلیکامایسین
  • استفاده از سیترات در طی آفرزیس (ضد انعقاد)

سخن پایانی

کلسیم یک ماده معدنی ضروری است که نقش مهمی در حفظ استخوان ها و دندان های قوی دارد. این یک جزء مهم از یک رژیم غذایی سالم است، زیرا به جلوگیری از پیشرفت پوکی استخوان کمک می کند.
مصرف کافی Calcium ، همراه با سایر مواد مغذی مانند ویتامین D و ورزش های تحمل وزن، می تواند به بهبود سلامت استخوان ها و کاهش خطر شکستگی، به ویژه در افراد مسن کمک کند.
کلسیم علاوه بر فوایدی که برای سلامت استخوان دارد، در سایر عملکردهای بدن مانند انقباض عضلانی، عملکرد عصبی و لخته شدن خون نیز نقش دارد.
برای اطمینان از یک رژیم غذایی سالم، مصرف غذاهای غنی از Calcium مانند محصولات لبنی، سبزیجات سبز برگ، غذاهای غنی شده و مکمل ها در صورت لزوم توصیه می شود تا میزان مورد نیاز روزانه را تامین کند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *