کندروزیس

همه افراد به خوبی می‌دانند که افزایش سن غالبا با بیماری‌ها و مشکلات متعددی همراه خواهد بود که ایجاد عوارض استخوانی و عضلانی یکی از شایع‌ترین آن‌ها محسوب می‌گردد. در میان این عارضه‌ها که در سنین پیری یکی پس از دیگری آشکار می‌شوند، کندروزیس یا آرتروز بسیار رایج و همه‌گیر است. حتما شما هم تا به حال نام این بیماری را شنیده اید. اما به طور دقیق‌تر آرتروز یا کندروزیس به چه معناست؟

کندروزیس یعنی از بین رفتن یا ضعیف شدن بافت غضروفی میان مفاصل و استخوان‌ها. این عارضه که اغلب در سنین کهنسالی بروز می‌یابد سبب ایجاد درد، ناراحتی، اختلالات حرکتی و مشکلات متعدد دیگری خواهد شد که همگی آشکارا به کاهش کیفیت زندگی افراد مبتلا منجر می‌گردند. اگر شما هم دوست دارید در مورد این بیماری بیشتر بدانید، می‌توانید مقاله ما را مطالعه نمایید. در اینجا به طور خلاصه به معرفی بیماری آرتروز، علائم و درمان‌های آن خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.

کندروزیس چیست؟

غضروف‌ها یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین بافت‌ها بدن به حساب می‌آیند. آن‌ها مانند بالشتک‌هایی کوچک در میان مفاصل و استخوان‌ها قرار می‌گیرند و به این صورت از ساییدگی و تخریب استخوان‌ها در اثر برخورد با مفاصل حین حرکت جلوگیری می‌کنند. وجود این بافت برای حفظ سلامت استخوان‌ها بسیار ضروری است و تحلیل رفتن آن به بیماری‌های متعددی منجر می‌شود که اتفاقا یکی از رایج‌ترین آن‌ها آرتروز یا کندروزیس است.

کندروزیس به معنای از بین رفتن غضروف است و زمانی رخ می‌دهد که فرد در اثر کهولت سن غضروف‌های خود را از دست می‌دهد. این عارضه در سنین پیری بسیار رایج می‌باشد و افراد بسیاری را به خود درگیر می‌کند. کار مداوم، فعالیت‌های سنگین، فرسودگی جسمانی و عادت‌های غلط از دلایل عمده ابتلا به این اختلال محسوب می‌گردند. عارضه فوق غالبا در کمر، گردن، دست، زانو و لگن بروز پیدا می‌کند و به ایجاد درد، سفتی، مشکلات حرکتی و… منجر می‌شود. انواع مختلف آرتروز بر حسب ناحیه‌ای که غضروف‌های خود را از دست داده است نام‌گذاری می‌شوند.

کندروزیس

علائم کندروزیس یا آرتروز

کندروزیس علائم متعددی دارد که از رایج‌ترین آن‌ها می‌توان به ایجاد اخلال در حرکت مفاصل اشاره کرد. افراد مبتلا به آتروز در انجام حرکات ظریف با مشکل مواجه می‌شوند و غالبا توانایی انجام فعالیت‌های بسیاری مانند نوشتن، خیاطی، نقاشی، بستن دکمه‌های لباس و… را از دست می‌دهند. همچنین ممکن است در این شرایط تکان دادن برخی اندام‌های درگیر برای این افراد بسیار دردناک باشد.

التهاب نیز از دیگر علائم کندروزیس است. معمولا ناحیه درگیر ملتهب شده و سبب ناراحتی یا بروز دردهای شدید خواهد شد. در آرتروز دست معمولا انگشت شصت دردناک می‌شود و در آرتروز زانو درد در ناحیه پشت زانو بروز می‌یابد. به علاوه بروز کمردرد و گردن درد نیز از عوارض آرتروز در نواحی فوق می‌باشد.

احساس خشکی و گرفتگی نیز می‌تواند از علائم آرتروز باشد. به این صورت که فرد در نواحی درگیر بیماری احساس سفتی کرده نمی‌تواند به راحتی آن‌ها را تکان دهد. در این صورت حرکت دادن اندام‌های مورد نظر با درد همراه خواهد بود.

دلایل ابتلا به کندروزیس

به طور کلی ابتلا به کندروزیس در سنین پیری امری بسیار شایع است و افرادی که در سنین جوانی فعالیت‌های سنگین و فرساینده بسیاری انجام داده اند ممکن است در کهنسالی به این عارضه دچار گردند. در این صورت حتی احتمال ابتلا به بیماری فوق در جوانی و میانسالی نیز وجود خواهد داشت اما نسبتا کمیاب و نادر است.

همچنین داشتن عادت‌های غلط مانند شکستن قلنج دست، کمر و گردن، انجام حرکات جسمانی دشوار، ورزش‌های سنگین و… همگی می‌توانند از دلایل کندروزیس در سنین بالا به حساب آیند. البته آرتروز در نتیجه انجام حرکات و فعالیت‌های تکراری نیز بروز می‌یابد.

یکی دیگر از دلایل عمده آرتروز و به ویژه آتروز زانو چاقی و اضافه وزن است. افراد چاق فشار بسیاری را به زانوهای خود تحمیل می‌کنند. این امر در طولانی مدت سبب ایجاد بیماری‌های مختلف از جمله کندروزیس زانو خواهد شد. گاهی اوقات نیز آسیب به مفاصل حین انجام عمل‌های جراحی اتفاق می‌افتد که البته درصد کمی از مبتلایان این بیماری در اثر این عامل به کندروزیس دچار می‌شوند.

کندروزیس

درمان کندروزیس

کندروزیس از طریق راه‌های مختلفی درمان می‌شود که یکی از رایج‌ترین آن‌ها فیزیوتراپی است. افراد مبتلا به این اختلال با کمک این شیوه، ذره ذره توانایی خود را بازیافته می‌توانند با کیفیت سابق به زندگی خود ادامه دهند. همچنین انجام تمرین‌های ورزشی مختلف نیز به بهبود حال این افراد می‌خواهد کرد. اما در هر صورت مهم است که حرکات مورد نظر را زیر نظر مربیان خوب و کاربلد انجام دهید.

گاهی اوقات پزشک برای کاهش درد به افراد مشکن تجویز می‌کنید. همچنین انواع داروهای ضدالتهاب نیز برای از بین بردن درد و ناراحتی ناشی از کندروزیس مورد استفاده قرار می‌گیرند. به علاوه در اینجا تجویز مکمل‌های خوراکی نیز می‌تواند به درمان بهتر کمک نماید.

گاهی اوقات کاهش وزن و چربی سوزی در فرایند درمان به یک عمل ضروری تبدیل می‌شود و به علاوه گاهی پزشک برای نتیجه‌دهی بهتر و کاهش درد استفاده از بریس یا عصا را به شما پیشنهاد می‌دهد. به هر حال در صورت نتیجه نگرفتن از این روش‌ها، جراحی به عنوان آخرین گزینه مطرح خواهد شد.

نتیجه‌گیری

کندروزیس یا آرتروز یکی از بیماری‌هایی است که در سنین پیری بسیار شایع است و افراد بسیاری را به خود درگیر می‌کند. اگر شما هم در اثر کار طولانی و فرساینده یا انجام حرکات سنگین و دشوار در طولانی مدت به این اختلال مبتلا شوید، با علائمی چون درد شدید، به ویژه هنگام حرکت دادن مفاصل، سفتی و گرفتگی اندام‌ها، التهاب، ناتوانی در انجام حرکات ظریف و… مواجه خواهید شد. افرادی چون ورزشکاران، افراد چاق، کسانی که به انجام فعالیت‌های فیزیکی تکراری عادت دارند و افراد مسن بیش از سایرین در معرض ابتلا به کندروزیس قرار دارند.

درمان آرتروز معمولا از طریق دارو و فیزیوتراپی انجام می‌گیرد. در اینجا پزشک با تجویز انواع مسکن و همچنین مکمل به بهبود حال فرد کمک می‌کند. همچنین استفاده از بریس و عصا نیز در این شرایط رایج است. اگر علت کندروزیس اضافه وزن باشد، کاهش وزن به عنوان راهکار اولیه مورد توجه قرار می‌گیرد و در انتها در صورت نتیجه نگرفتن از دیگر روش‌ها جراحی پیشنهاد می‌شود.

دکتر اسماعیل نوریمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر اسماعیل نوری

دانش آموخته دوره تخصص طب فیزیکی و توانبخشی در دانشگاه علوم پزشکی ایران، با 18 سال تجربه بالینی و مطب

5 نظر

  • سلام پدر من کاملا مفصل های زانوش رفته شده و گفتن که باید عمل بشه میخواستم بدونم راه دیگه ای غیر عمل هست؟

  • سلام اقای دکتر من ۲۷ سالمه تو فوتبال پام از جا درد رفت رفتم برام جا انداختن و درد پام کامل برطرف نشده و داره اذیتم میکنه باید چیکار کنم

  • سلام دکتر بهترین راهکار برای درمان دیسک گردن چیه باید حتما همیشه گردنبند های طبی رو استفاده کنیم ممنون میشم از پاسختون

  • سلام دکتر خواستم کامنت بزارم اینجا ازتون تشکر کنم شما تو کارتون بهترین هستین و من خیلی از درمانی که انجام دادید راضی بودم

  • دکتر من ۵۰ سالمه و یه بار به شدت خوردم زمین واز ناحیه مچ خیلی اسیب دیدم عمل انجام دادم و دستم خوب شد ولی درد رو بد بلند کردن وسایل سنگین یا در معرض سرما قرار گرفتن دارم همیشه راهکاری دارین کلا این دردا تموم بشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *