سردرد نخاعی

این روزها همه افراد به طور مضمن عارضه سردرد را تجربه می‌کنند. اما مسئله اینجاست که سردردها می‌توانند از نظر شدت و ضعف متغیر بوده و عوامل و دلایل متعددی داشته باشد. گاهی اوقات مشکل فوق در اثر ضعف، فشار بالا یا پایین، بی‌خوابی و یا بیماری‌های مختلف بروز می‌کنند، اما در بسیاری از موارد نیز این عارضه می‌تواند یکی از عوارض بی‌هوشی هنگام انجام عمل‌های جراحی باشد! به این نوع سردرد، سردرد نخاعی یا اسپاینال نام دارد و افراد بسیاری پس از عمل‌های جراحی و بی‌هوشی نخاعی آن را تجربه می‌کنند.

در مقاله‌ای که اینجا برایتان آماده کرده ایم به طور مفصل سردرد نخاعی یا اسپاینال را شرح داده و به توضیح چگونگی پیشگیری و درمان آن پرداخته ایم. اگر شما هم با این مشکل مواجه هستید و یا دوست دارید در این باره بیشتر بدانید، می‌توانید مقاله ما را دنبال نمایید. پس در ادامه با ما همراه باشید.

سردرد نخاعی چیست؟

سردرد نخاعی یا اسپاینال نوعی عارضه است که معمولا بعد از بی‌هوشی‌های نخاعی در عمل‌های جراحی بروز پیدا می‌کند. در این فرایند، فشار عصبی وارده از سوی نخاع به مغز را کاهش می‌دهد و در اثر آن سردردهای مضمن و آزاردهنده پس از عمل جراحی آغاز می‌شوند. این سردردها معمولا به مرور زمان کاهش یافته و از بین می‌روند، اما اگر با وجود گذشت زمان همچنان احساس درد و ناراحتی می‌کنید، بهتر است با پزشک خود در این باره گفتگو نمایید.

سردردهای نخاعی معمولا ناحیه پیشانی تا گردن را درگیر کرده و موقع خوابیدن فرد تخفیف پیدا می‌کنند. همچنین همانطور که گفته شد با گذشت زمان، شدت این دردها کمتر و کمتر خواهد شد. تا جایی که فرد دیگر هیچ نوع درد و فشاری را احساس نخواهد کرد. بر اساس تحقیقات انجام شده، احساس سردرد پس از عمل جراحی امری بسیار شایع است و اغلب افرادی که در بی‌هوشی آن‌ها از روش نخاعی استفاده شده است، پس از عمل با این مشکل مواجه می‌شوند. پس این امر فی‌النفسه نگران کننده نیست، اما در صورت تداوم باید مورد برسی قرار گیرد.

سردرد نخاعی

پیشگیری از سردرد نخاعی

درست است که ابتلا به سردرد نخاعی یا اسپاینال بعد از انجام عمل‌های جراحی امری طبیعی و حتی در مواردی اجتناب ناپذیر است، اما می‌توان با برخی رو‌ش‌ها از ابتلا به آن جلوگیری نمود و یا سرعت بهبود آن را تا حدی افزایش داد.

در این موارد معمولا استراحت کردن و خواب کافی پس از به هوش آمدن توصیه می‌شود. افرادی که بعد از عمل جراحی به خوبی استراحت کرده باشند، سردردهای خفیف‌تری را تجربه کرده و زودتر از دیگران از شر این دردها خلاص خواهند شد. به علاوه نوشیدن آب کافی، چه بعد از عمل و چه قبل از آن در جلوگیری از سردرد اسپاینال بسیار موثر خواهد بود. اگر به قدر کافی آب بنوشید، به احتمال زیاد بسیار بهتر به این سردردها غلبه خواهید کرد، چراکه آب به بالا رفتن فشار مایع نخاع کمک می‌کند و در نتیجه سبب می‌شود که هر چه سریع‌تر سیستم عصبی به حالت سابق خود بازگردد.

درمان اولیه سردرد نخاعی

اگر شما هم به دنبال راهی برای کاهش سردرد نخاعی هستید، بهتر است روش‌هایی را که در ادامه معرفی می‌کنیم مورد استفاده قرار دهید. در اغلب موارد سردرد نخاعی یا اسپاینال به طور خود به خود بهبود می‌یابد. اما در صورت طولانی شدن فرایند درمان، می‌توانید از این راهکارها استفاده نمایید.

  • مصرف کافئین: نوشیدن قهوه و دیگر نوشیدنی‌های حاوی کافئین به شما کمک می‌کند تا زودتر به سردردهای مورد نظر غلبه کرده و سلامت خود را بازیابید. در همین راستا، بهتر است تا می‌توانید قهوه بنوشید!
  • خواب کافی: استراحت کردن مهم‌ترین رمز غلبه بر سردرد اسپاینال است. پس خواب کافی را از یاد نبرید. به خصوص در سه روز اول بعد از عمل جراحی.
  • مصرف انواع داروهای مسکن: مسکن‌های بسیاری بدون نیاز به نسخه پزشک در دسترس هستند که در صورت نیاز می‌توانید از آن‌ها استفاده نمایید. البته در نظر داشته باشید که مصرف بی‌رویه مسکن نیز عوارض خود را دارد پس در این مورد زیاده‌روی نکنید.

سردرد نخاعی

اگر سردرد اسپاینال بهبود پیدا نکرد چه کار کنیم؟

همانطور که گفتیم ابتلا به سردرد اسپاینال بعد از عمل جراحی امری طبیعی است و نباید از بابت آن نگران بود. اما اگر این عارضه با گذشت زمان بهبود پیدا نکرد و با درمان‌های ذکر شده نیز بهتر نشد، لازم است تا روش‌های جدی‌تری را امتحان نمایید. در اینجا باید با پزشک خود مشورت کرده و علائم خود را با وی در میان بگذارید. به خصوص اگر سردرد با نشانه‌های دیگری چون حالت تهوع، سرگیجه و تب نیز همراه باشد. شاید پزشک برای تشخیص دقیق مشکل از شما بخواهد MRI انجام دهید.

در ادامه معمولا از روش‌های متعددی برای درمان سردرد استفاده خواهد شد که یکی از رایج‌ترین آن‌ها پچ خون اپیدورال است. در اینجا مقداری خون وارد ناحیه مورد نظر می‌شود تا با ایجاد لخته، سردرد را متوقف نماید. موارد استفاده از این روش بسیار محدود است و صرفا در مواردی کاربرد دارد که فرد به هیچ کدام از درمان‌های مذکور واکنش نشان ندهد.

نتیجه‌گیری

بسیاری از افراد در عمل‌های جراحی از طریق نخاع بی‌هوش می‌شوند و تعداد بسیاری از آن‌ها نیز پس از به هوش آمدن با سردردهای ناشی از این شیوه دست و پنجه نرم می‌کنند. این دردها تا حدی طبیعی هستند و با گذشت زمان بهبود پیدا می‌کنند. اما در موارد نادری ممکن است حال فرد حتی با گذشت زمان نیز بهتر نشود و سردرد به قوت خود باقی بماند. در این شرایط استفاده از انواع روش‌های درمانی برای بهبود سردرد نخاعی ضرورت دارد. روش‌هایی چون مصرف مایعات، نوشیدن قهوه و دیگر نوشیدنی‌های کافئین‌دار، خواب و استراحت کافی، مصرف مسکن‌های ساده و…

اما اگر سردرد باز هم ادامه پیدا کرد، رجوع به پزشک و انجام برخی تست‌ها مانند MRI ضروری خواهد بود. به خصوص اگر علائم دیگر چون سرگیجه، حالت تهوع و تب دارید، بهتر است هر چه سریع‌تر این موارد را با پزشک خود مطرح کرده و برای استفاده از دیگر روش‌های درمانی مانند پچ خون اپیدورال اقدام نمایید. هرچند که تعداد کمی از افراد به کاربرد این شیوه نیاز پیدا می‌کنند و اغلب آن‌ها با درمان‌های ساده‌تر بهبود خواهند یافت.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *